Vanla.fi

Digipalvelulaki pähkinänkuoressa

Mihin digipalvelulaki pohjautuu?

Digipalvelulaki on Suomen tapa toteuttaa EU:n saavutettavuusdirektiivi, jonka tavoitteena on varmistaa, että digitaaliset palvelut ovat kaikkien käyttäjien saavutettavissa. Direktiivi pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta ja poistamaan esteitä digitaalisten palveluiden käytöstä. Voit lukea lisää saavutettavuusdirektiivistä täältä.

Digipalvelulain velvoitteet

Digipalvelulaki asettaa sekä julkisille että tietyille yksityisille toimijoille velvoitteita digitaalisten palveluiden saavutettavuuden parantamiseksi. Keskeiset vaatimukset ovat:

  1. WCAG 2.1 -standardien noudattaminen:
    • Havaittavuus: Sisällön, kuten tekstin ja kuvien, on oltava selkeästi esitettyjä.
    • Hallittavuus: Palveluiden on toimittava myös ilman hiirtä, esimerkiksi näppäimistöllä.
    • Ymmärrettävyys: Sisällön ja käyttöliittymän on oltava selkeitä ja helposti ymmärrettäviä.
    • Toimintavarmuus: Sivustojen on toimittava luotettavasti eri laitteilla ja apuvälineillä.

  2. Saavutettavuusseloste:
    • Jokaisella verkkosivustolla ja mobiilisovelluksella on oltava saavutettavuusseloste, jossa kerrotaan palvelun saavutettavuuden tila, mahdolliset puutteet ja ohjeet palautteen antamiseen.

  3. Palautejärjestelmä:
    • Käyttäjille on tarjottava mahdollisuus antaa palautetta saavutettavuusongelmista, ja organisaatioiden on reagoitava palautteisiin kohtuullisessa ajassa.

Digipalvelulain siirtymäaika päättyy 28.6.2025

Digipalvelulain siirtymäaika päättyy 28. kesäkuuta 2025. Tämä tarkoittaa, että siihen mennessä kaikkien lain piiriin kuuluvien digitaalisten palveluiden on täytettävä asetetut saavutettavuusvaatimukset. Siirtymäajan päättymisen jälkeen palvelusopimuksia, jotka on tehty ennen 28.6.2025, voidaan jatkaa entisellään, kunnes niiden voimassaolo päättyy, mutta ei kuitenkaan pidempään kuin viisi vuotta mainitusta päivämäärästä.

Miten yritysten tulee reagoida?

Vaikka digipalvelulaki koskee ensisijaisesti julkista sektoria, myös monet yksityiset yritykset, kuten verkkokaupat, pankit ja henkilöliikenteen palveluntarjoajat, kuuluvat lain soveltamisalaan. Näiden yritysten on varmistettava, että niiden digitaaliset palvelut ovat saavutettavia viimeistään 28.6.2025 mennessä.